Klimaforandringer medfører flere og kraftigere regnhændelser, hvilket øger risikoen for oversvømmelser. Klimafremskrivninger frem mod 2100 viser, at den gennemsnitlige temperatur i Danmark forventes at stige med ca. 2°C, mens antallet af skybrud kan stige med 30-50 % og intensiteten af kortvarig nedbør med 20-30 %. Derfor arbejder forsyningsselskaberne intensivt med klimatilpasning af afløbssystemet med forskellige tiltag. Imidlertid er forsyningernes muligheder for at handle proaktivt før ekstremregn begrænsede. De eksisterende varslingsprodukter er ofte for generelle og mangler tilstrækkelige detaljer og lokale tilpasninger.
Denne udfordring adresseres i dette projekt ved at udvikle nye, skræddersyede varslingsprodukter, der kombinerer hidtil ikke-offentliggjorte meteorologiske og hydrologiske data fra DMI med lokale data fra forsyningsselskaber. Gennem en række workshops og test-cases udvikles og afprøves varslingsprodukterne hos de 3 deltagende forsyninger. Produkterne vil tilpasses forsyningernes behov og digitale modenhed og omfatter fx kort, prognosedata, oversvømmelseskort og risikovurderinger. Produkterne vil blive gjort frit tilgængelige via en demonstrationshjemmeside.
De nye løsninger vil gøre det muligt for forsyningerne at forberede og optimere driften af afløbssystemer og evt. renseanlæg før kraftige regnhændelser. Det kan reducere risikoen for systemnedbrud, overløb og udledning af ubehandlet spildevand – og dermed forbedre både forsyningssikkerhed og miljø.
Projektet resulterer i:
- En ny demonstrationshjemmeside med adgang til varslingsprodukter og visualiseringer
- Retningslinjer og best-practice cases for anvendelse af varslingsprodukterne i beredskabssituationer
- Et styrket netværk og samarbejde mellem DMI, forsyninger og øvrige aktører