Målsætningen for dette projekt er at afdække nanoboblers (NB) evne til forbedring af beluftningseffektiviteten i det biologiske trin og dermed en kapacitetsudvidelse af eksisterende renseanlæg.
Nanobobler er små bobler på ca. 100 nm, med nogle særlige egenskaber, der giver dem et stort potentiale til at forbedre spildevandsrensning. Ifølge teorien bliver både overfladeaktive stoffer og miljøfarlige stoffer, herunder PFAS’er adsorberet på nanoboblers overflade, hvilket bl.a. forbedrer
den biologiske iltoptagelse.
Der skal testes på en fuldskala installation på Renseanlæg Damhusåen hvor iltydelser og energiforbrug følges online i kombination med belastningsestimater. Procesbeluftning er den mest energislugende del af spildevandsrensning og effektiviteten forventes at kunne forbedres med op til 25% ved forbehandling med nanobobler.
I projektet udføres desuden målinger i aktiv-slam pilotanlæg på mere ekstreme situationer med tilsætning af overfladeaktive stoffer. De overflade aktive stoffers vej i spildevandet følges, så
projektet giver overblik over reduktion af disse, og i hvilke fraktioner (vand, slam, luft) stofferne ender i. Hvis projekttiden og mulighederne tillader, vil der også blive målt på udvalgte miljøfarlige stoffer.
Projektet vil skabe værdi for danske renseanlæg ved at tilvejebringe viden om nanoboblers anvendelse i fuldskala. Dette kan potentielt forstærke stabilitet og effektivitet og kan eventuelt bidrage til at flere renseanlæg opretholder den stigende belastning og udledningskrav.