Enterokokker i drikkevand - Fører metodeskifte til unødige kogeanbefalinger?

Fækale forureninger i drikkevand kan opdages ved at måle for enterokokker. Hvis metoden har høj forekomst af ”falsk positive” resultater, kan det have store konsekvenser for borgere, der skal koge vandet og for erhverv, der må kassere produkter. Projektet undersøger om indførsel af en ny analysemetode vil resultere i unødige kogeanbefalinger.

Fækale forureninger i drikkevand kan opdages ved at analysere for enterokokker. Hvis metoden har høj forekomst af ”falsk positive” resultater, kan det have store konsekvenser for erhverv samt private fx i form af kasserede fødevarer og skoldningsskader. En nyere metode, Enterolert DW, har ifølge producenten 2,8% falsk-positive prøvesvar i ukloret vand, hvilket vil svare til ugentlige unødige kogeanbefalinger i Danmark. Enterokokker indgår i drikkevandsforsyningers obligatoriske kontrolprogram. Da enterokokker er indikatorer på fækale forureninger, skal fund af en enkelt enterokok ifølge Miljøstyrelsens vejledning føre til kogeanbefaling.

Projektet undersøger om indførsel af en ny analysemetode til påvisning af fækale enterokker vil resultere i unødige kogeanbefalinger og bidrager med anbefalinger til den planlagte revision af Miljøstyrelsens ”kogevejledning” for at minimere forekomst af falsk-positive resultater.

Projektet udføres i samarbejde med DTU Sustain og Novafos. Der udtages vandprøver i hele projektperioden, som analyseres med både den traditionelle membranfiltreringsmetode og den nyere metode, Enterolert DW. Prøverne udtages i NOVAFOS’ og HOFORs forsyningsområder således, at mange forskellige prøvetyper bliver repræsenteret. Der udtages prøver fra råvand, på vandværker, i ledningsnet samt ved forbrugers taphane. Alle fund af enterokokker analyseres på Statens Seruminstitut ved Maldi-toff for at verificere fund.

​Der udføres derudover dataindsamling fra hele landet for påviste enterokokker og konsekvenser heraf. I den forbindelse vil der blive skabt overblik over administrativ og forvaltningsmæssig håndtering af eventuelle påvisninger, og i hvilket omfang påvisningerne fører til påbud om kogeanbefaling.​

Kort om projektet​

Projektejer: HOFOR

Projektleder: Sarah C.B. Christensen

Kontakt: sach@hofor.dk

Projektpartnere:

  • NOVAFOS

  • DTU Sustain – Institut for Miljø- og Ressourceteknologi

Startdato: 1. maj 2025

Slutdato: 30. november 2026

Uddelingsbeløb: 716.800 kr.​​​​

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig informeret.

Vi skriver blandt andet om vores projekter eller ændringer til ansøgningsmaterialet.

Vandsektorens forening til forbedring af vandsektorens effektivitet og kvalitet​

Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg c/o Danva - Dansk Vand- og Spildevandsforening

CVR: ​42473545