Sammenligning af de mest lovende teknologier til 4. rensetrin

Projektet muliggør en direkte sammenligning af de mest udbredte teknologier til 4. rensetrin, der forventes at blive relevante for de danske renseanlæg.

Hvad bidrager projektet med af ny viden til branchen

Mange danske renseanlæg skal implementere 4. rensetrin frem mod 2045. Da danske kommunale renseanlæg har ikke tidligere været underlagt krav om reduktion af miljøfremmede stoffer (MFS), forefindes intet dansk erfaringsgrundlag med fuldskala drift eller direkte sammenligning af effektivitet for rensegrader af MFS. Der er i branchen stor efterspørgsel på et konkret og valideret datagrundlag, der kan anvendes til at træffe det bedst egnede teknologivalg. Dette VUDP-projekt imødekommer denne efterspørgsel ved at lave en direkte sammenligning af mulige teknologivalg til 4. rensetrin.


Datagrundlag

Projektet undersøger granulært aktivt kuls (GAK) evner til at reducere MFS’er (med udgangspunkt i stofferne fra byspildevandsdirektivet) og næringssalte (N & P), når teknologien står alene eller kombineres med ozon og kemikaliedosering (FeCl3). Vi får ligeledes viden om ozonering, eftersom der tages analyser efter ozoneringsanlægget. Ved at lave disse undersøgelser på samme spildevand i fire individuelle linjer kan der drages konklusioner omkring effektivitet af de forskellige konfigurationer.

Der moniteres desuden løbende for andre vandkvalitetsparametre som pH, alkalinitet, DOC, ammonium, bromid mm. i tilløbet til teknologierne parallelt med monitering af MFS-reduktionen, da de har betydning for renseeffektiviteten. Disse data vil især for ozontrinnet give værdifuldt input til yderligere test og validering af Ultraaquas matematiske simuleringsværktøj for forudsigelse af MFS-reduktion. Et værktøj som kan anvendes til beslutning om valg af ozon.


Resultater

Pilot-anlægget er allerede installeret og indledende testkampagner er under gennemførsel og vil blive brugt til at planlægge og designe omfattende test-kampagner, der gennemføres i August-September. Viden fra projektet deles bredt i spildevandsbranchen – der udarbejdes en rapport med forsøgsresultater, der afholdes temadag, deltagelse i konferencer, offentliggørelse på websites og i artikler i fagtidsskrifter.

Kort om projektet​

Projektejer: Kalundborg Forsyning

Projektleder: ​ Nikolaj Mikkelsen

Kontakt: nimi@kalfor.dk

Projektpartnere:

  • Suez Water A/S

  • Ultraaqua A/S

  • Envidan A/S

Startdato: 1. juni 2025

Slutdato: 30. april 2026

Uddelingsbeløb: 868.023 kr.​​​​​​​

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig informeret.

Vi skriver blandt andet om vores projekter eller ændringer til ansøgningsmaterialet.

Vandsektorens forening til forbedring af vandsektorens effektivitet og kvalitet​

Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg c/o Danva - Dansk Vand- og Spildevandsforening

CVR: ​42473545