Årligt produceres mindst 6400 tons okkerslam på danske vandværker som spildstrøm fra vandbehandlingen. Okkerslam indeholder jernhydroxider, der kan erstatte CO2-tunge importerede kemikalier i biogasindustrien til at binde svovlforbindelser. I dag ender ca. 63% af okkerslammet på deponi med store økonomiske omkostninger og tabte ressourcer som følge.
Kun omkring 19% af okkerslammet udnyttes i dag i biogasanlæg, udnyttelsen begrænses af høje arsenkoncentrationer og restriktiv myndgighedsregulering.
Dette projekt vil undersøge, hvordan vandbehandlingsprocesser, særligt blødgøring, og råvand påvirker okkerslamets kvalitet herunder arsenindhold. Gennem fuldskalaforsøg i biogasanlæg undersøges effekten af okkerslam og arsens skæbne for at fastlægge videnskabeligt funderede acceptable koncentrationer.
For vandværker med forhøjede arsenkoncentrationer i okkerslammet vil projektet identificere alternative løsninger. Derudover udarbejdes en bæredygtighedsvurdering, som sammen med den indsamlede viden skal danne grundlag for et beslutningsværktøj til vandværker og biogasanlæg i vurderingen af deres genanvendelsesmuligheder.
Projektet ønsker at bidrage til, at mere okkerslam i fremtiden genanvendes, under sikre og regulerede forhold, for at opnå betydelige fordele for både klima, miljø og økonomi og bidrage til en cirkulær vandsektor.