Som følge af ny lovgivning der stiller krav til periodiske metanlækagetjek og udarbejdelse af egenkontrolprogrammer, samt øget fokus på bæredygtig reduktion af klimaaftrykket fra vandbranchen, er der øget fokus på detektion og reduktion af udledningen af klimagasser fra rensningsanlæg. Dialog med Energistyrelsen samt Miljøstyrelsen indikerer at der fremadrettet bliver stillet krav om totalkvantificering af klimagasudledning fra både biogas- og rensningsanlæg, med det ultimative formål at styrke implementeringen af effektive klimagas-reducerende tiltag.
Rensningsanlæggene skulle handle hurtigt, da kravene om obligatoriske metanlækagetjek blev pludseligt indført. ON-MET projektet er med til at sikre, at vandbranchen fremadrettet er på forkant med både metoder og strategier, der kan imødekomme de krav om totalkvantificering af metanudledning, der måtte komme.
Projektet skal teste anvendeligheden af en ny metode til total-kvantificering af metanemission fra rensningsanlæg vha. et kontinuert målesystem med metansensorer, og sammenholde målingerne med sporgasmetoden der er referencemetoden for on-site bestemmelse af emissioner fra åbne kilder. Målesystemet forventes at dokumentere forskelle i udledning af metan under forskellige driftsforhold (spidsbelastning, klimatiske forhold etc.). Resultatet af målingerne, med anlægsbeskrivelser og implementeringsstrategier, samles i en ON-MET rapport ved projekts afslutning. Rapporten vil redegøre for den udviklede målemetode og sensorløsningen, og vil fungere som inspiration til en bredere implementering i branchen. Da metoden testes ved rensningsanlæg med forskellige driftsstrategier og slambehandlinger vil metoden give forsyningerne en vejledende indikation på indvirkningen på metanudledningen, der kan bruges ved udarbejdning af fremtidige strategier om bæredygtig reduktion af metanudledningen.