Avanceret Oxitationsprocesser med mellemtryks-UV og brint-peroxid har vist at være effektive til at nedbryde pesticider og organiske opløsningsmidler i drikkevand. Imidlertid har non-target-analyser også vist, at der dannes en helt række nye stoffer i processen, som måske kan være uønsket.
Almindelig UV-desinfektion af drikkevand på vandværker er udbredt, og sker oftest med lavtryks-UV og anses generelt som værende uproblematisk. Ind til videre har det kun været undersøgt med målrettede analyser. Dog viser foreløbige NTA-resultater fra vand, der har gennemgået simpel vandbehandling og efterfølgende kulfiltrering og lavtryks UV-behandling, at indeholde stoffer, som ikke var til stede i råvandet og efter beluftning og filtrering. Man kan derfor med rette spørge: ”er der noget vi har overset?”
Non-Target Analysis (NTA) metoden er i de senere år blevet mere tilgængelig, og bliver brugt mere og mere i vandforsyningsbranchen. Metoden kan belyse, om UV-behandlingen danner uforudsete stoffer og derved besvare spørgsmålet "gør vi det rigtige når vi indfører UV-desinfektion?"
Projektet udføres i samarbejde med DTU Sustain, Novafos, HOFOR, TREFOR og DIN Forsyning. Der er udvalgt 7 vandværker hvor der skal udtages prøver, og som repræsenterer forskellige vandtyper og forskellige lavtryk UV-anlæg, som anvendes mange steder i Danmark.
Projektet indeholder et litteraturstudium efterfulgt af en prøvetagningsrunde, hvor der udtages analyser ved normal drift før uv-anlæg, og efter uv-anlæg med tændt og slukket uv-lamper, som skal afdække om der dannes nye stoffer ved UV-belysning, og om der sker afsmitning fra UV-anlægget.
Slutteligt indsamles der driftserfaringer fra forskellige anlæg, som skal afsøge om forskellige driftsformer påvirker drikkevandskvaliteten.