Påvirker UV-desinfektion drikkevandskvaliteten?​

Avanceret Oxitationsprocesser med mellemtryks-UV og brint-peroxid har vist at være effektive til at nedbryde pesticider og organiske opløsningsmidler i drikkevand. Imidlertid har non-target-analyser også vist, at der dannes en helt række nye stoffer i processen, som måske kan være uønsket.

Almindelig UV-desinfektion af drikkevand på vandværker er udbredt, og sker oftest med lavtryks-UV og anses generelt som værende uproblematisk. Ind til videre har det kun været undersøgt med målrettede analyser. Dog viser foreløbige NTA-resultater fra vand, der har gennemgået simpel vandbehandling og efterfølgende kulfiltrering og lavtryks UV-behandling, at indeholde stoffer, som ikke var til stede i råvandet og efter beluftning og filtrering. Man kan derfor med rette spørge: ”er der noget vi har overset?

Non-Target Analysis (NTA) metoden er i de senere år blevet mere tilgængelig, og bliver brugt mere og mere i vandforsyningsbranchen. Metoden kan belyse, om UV-behandlingen danner uforudsete stoffer og derved besvare spørgsmålet  "gør vi det rigtige når vi indfører UV-desinfektion?"

Projektet udføres i samarbejde med DTU Sustain, Novafos, HOFOR, TREFOR og DIN Forsyning. Der er udvalgt 7 vandværker hvor der skal udtages prøver, og som repræsenterer forskellige vandtyper og forskellige lavtryk UV-anlæg, som anvendes mange steder i Danmark.

Projektet indeholder et litteraturstudium efterfulgt af en prøvetagningsrunde, hvor der udtages analyser ved normal drift før uv-anlæg, og efter uv-anlæg med tændt og slukket uv-lamper, som skal afdække om der dannes nye stoffer ved UV-belysning, og om der sker afsmitning fra UV-anlægget.

Slutteligt indsamles der driftserfaringer fra forskellige anlæg, som skal afsøge om forskellige driftsformer påvirker drikkevandskvaliteten.​

Kort om projektet

Projektejer: DIN Forsyning

Projektleder: Søren Tygesen

Kontakt: sty@dinforsyning.dk

Projektpartnere:

  • Novafos
  • HOFOR
  • TREFOR Vand
  • DTU Sustain, Institut for Miljø- og Ressourceteknologi

  • Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab

Startdato: 1. juni 2024

Slutdato: 1. januar 2026

Uddelingsbeløb: 1.245.000 kr.​​

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig informeret.

Vi skriver blandt andet om vores projekter eller ændringer til ansøgningsmaterialet.

Vandsektorens forening til forbedring af vandsektorens effektivitet og kvalitet​

Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg c/o Danva - Dansk Vand- og Spildevandsforening

CVR: ​42473545