Hyppig detektion af miljøfremmede stoffer i grundvandet udgør en trussel for drikkevandsproduktionen og udfordrer vandværker ift. at anvende det oppumpede grundvand med pesticidstof over kravværdien til drikkevand. Løsningen herpå er: i) ændring af indvinding strukturen, så vandværket fortynder sig ud af problemstillingen eller ii) at rense grundvandet vha. bl.a. aktivt kul. Begge løsninger kræver løbende analyse af pesticidstof-koncentrationen i vandet også ift. overvågning af en eventuel forureningsspredning.
For at få koncentrationen bestemt sendes vandprøver i dag til akkrediterede laboratorier, som estimerer koncentrationen med analyseusikkerhed på 30%, indenfor 10-15 arbejdsdage og til en pris af op til flere tusinde kroner. Til denne pris kan adderes udgifter til vandprøvetagning ift. transport, tid og energiforbrug. Fra selve prøveudtagningen til analyse kan der desuden være en ej kvantificeret kvalitetsforringelse af prøven.
Projektets mål er at udvikle en ”pesticidstof”-sensor, som on-the-spot, nemt, hurtigt, billigt og digitalt kan tilvejebringe reelle koncentrationsmålinger af pesticidstoffet DPC i vandet med en målenøjagtighed ned til 0,05 µg/L. Med negligible kvalitetsforringelser af vandprøve muliggør sensoren en reel varsling om overskridelser af kravværdien for DPC i vandprøven. Med en sensorpris på cirka 100 kr. er det muligt at indhente mere data og viden om en DPC-forurening i både tid og sted, som gør det muligt for vandværket i dialog med andre aktører at håndtere forureningen på en optimal måde rettidigt og til fordel for miljøet i et fremtidigt klima.
Denne sensor, som sigter mod online/kontinuerlig måling, vil være afgørende ift. EU’s dokumentationskrav i fremtiden. Den lavere analyseusikkerhed og kontinuerlig måling vil facilitere en bedre tolkning af driftspåvirkninger, sæsonvariation og nedbørspåvirkning - Alt sammen noget, som vil hjælpe os til en bedre forståelse af DPC-forureninger, og hvordan DPC-ramte kildepladser bedst driftes.