Højtstående grundvand udgør en udfordring for både kommuner, forsyningsselskaber og borgere, da det kan medføre oversvømmelser, som er vanskelige at forudse og håndtere. Samtidig er overvågning af grundvandsstanden både dyrt og tidskrævende, og der mangler effektive værktøjer til at strømline analysen af de eksisterende data.
Dette projekt imødekommer den nye lovgivning, der pålægger kommunerne at udpege områder, hvor det højtstående grundvand udgør et problem.
Projektet kan opdeles i to hovedopgaver: For det første defineres der kriterier for, hvornår grundvandet kan kategoriseres som værende et problem. På baggrund af disse kriterier udvikles et værktøj, der kan analysere lokale grundvandsdata og præsentere nøgleparametre, der kan benyttes til at understøtte kommunernes beslutningstagen og forsyningernes efterfølgende analyse og håndtering af det højtstående grundvand
For det andet undersøges det hvorvidt tidslig og geografisk ekstrapolering af data kan benyttes til at dække større geografiske områder og tegne et billede af områders respons på ekstremhændelser.
Projektet udføres i tæt dialog med Aarhus og Odense kommune. Værktøjet udvikles og testes på virkelige data, og formålet er at gøre klimatilpasning lettere, billigere og mere effektivt. Samtidig skal det give en samlet, strømlinet proces, der gør det nemt og hurtigt at få et overblik over lokale grundvandsforhold.